Actualitate

Zelenski în SUA. UPDATE. Casa Albă confirmă că președintele Ucrainei vine astăzi la Washington. Presa americană anunțase că acesta va semna cu Joe Biden un acord pentru furnizarea de baterii antiaeriene Patriot. Este prima plecare din țară a lui Zelenski, de la începutul războiului.

UPDATE ora 8:30: Casa Albă a confirmat vizita de astăzi a Președintelui Volodimir Zelenski la Washington, unde va fi primit de președintele Biden. Apoi va avea loc o conferința de presă și un discurs al președintelui Zelenski la o sesiune comună a Congresului, care să “demonstreze sprijinul puternic pentru Ucraina”.

Știrea în forma inițială:

Mai multe publicații americane susțin că președintele Volodimir Zelenski va veni la Casa Albă, pentru a se întâlni cu președintele Biden, și a se va adresa Congresului. The NY Times citează patru surse implicate în organizarea vizitei, una deloc lipsită de riscuri. Aceștia au avertizat însă că planurile nu sunt definitive și se pot schimba.

Se așteaptă că Zelenski să fie alături de Joe Biden la Casa Albă pentru un anunț care ar putea include furnizarea de baterii antiaeriene Patriot. Anterior, Rusia a avertizat SUA să nu furnizeze acest tip de armament Ucrainei, puternic bombardată cu drone iraniene și rachete de croazieră.

Speculațiile presei americane au fost alimentate de o scrisoare trimisă de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, tuturor congresmanilor, prin care le-a cerut să participe personal la o sesiune extraordinară, desfășurată miercuri seara, care va pune “un accent deosebit asupra democrației”, se arată în scrisoare lui Pelosi.

De la începutul războiului, liderul ucrainean nu a părăsit niciodată țara, postările sale din centrul Kievului, într-un moment în care rușii se îndreptau spre capitală, inspirând populația și armata și dejucând probabil planurile acestora de a da o lovitură de stat care ar fi dus la capitularea militară.

Sursă alternativă: NY Times

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *