Septembrie, luna filmelor experimentale la Institutul Cervantes

Din această toamnă, Institutul Cervantes revine cu seria de proiecții lunare de filme difuzate pe platforma Vimeo, accesul fiind liber. Primul proiect îl reprezintă colecția de filme „Abycine Lanza”. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).


Primul proiect din toamnă reprezintă un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Lanza este secțiunea care aduce la un loc cele mai bune proiecte aflate în faza de post-producție și creează un spațiu pentru obținerea de fonduri și pentru menținerea comunității de filme independente.
De ani buni, Festivalul Internațional de Film Abycine de la Albacete a favorizat prezentarea de lungmetraje și scurtmetraje care au pătruns pe scena spaniolă datorită unor regizori, a căror viziune s-a îndepărtat de regulile convenționale.

Filmele programate:


Vineri, 2 septembrie
Sedimente – regia Adrián Silvestre (2021, 90 minute)


Filmele lui Adrián Silvestre ne provoacă să privim oamenii, situațiile și mediile prezentate ca pe niște spații complexe și sugestive din mijlocul cărora suntem îndemnați să regândim realitatea. Bogăția vizuală a filmelor sale dobândește o nouă dimensiune în Sedimente, film în care limitele dintre documentar și ficțiune ne fac să ne gândim la acele personaje cinematografice care ies în mod conștient de granițele poveștii.

Vineri, 9 septembrie
Yalla – regia Carlo D’Ursoi (2021, scurtmetraj)


Cariera actorului, regizorului și producătorului Carlo D’Ursi reprezintă o formă exemplară de angajament față de acele istorii care ne forțează să privim exact acolo unde nu vrem să privim, înspre acele subiecte străine de viața noastră de zi cu zi. Diamante negre (2013, regia Miguel Alcantud) sau Tabib (2017) abordează viețile unor oameni care trăiesc în diferite părți ale lumii și care suferă de pe urma războiului sau de din pricina dependenței sau vulnerabilității provocate de sărăcie. Bazat pe o poveste adevărată și însoțit de imagini fascinante, Yalla descrie modul în care viața poate fi spulberată în mii de bucăți din cauza unei simple greșeli tehnice.

Vineri, 16 septembrie
Omul care a desenat Spania – Miguel Larraya Valenzuela și Andrea Gutiérrez Bermejo (2020, 81 de minute)

Rareori munca unui artist vizual – designer, creator de imagini – este atât de importantă încât se transformă într-o reflecție asupra modului în care o țară își definește propriul proces de democratizare. Cazul lui José María Cruz Novillo reflectă acel fenomen în care imaginarul tranziției spaniole este indisolubil legat de capacitatea sa de a-l exprima prin comunicare publică și marketing, spații de pionierat în momentul său de maximă reușită profesională. Format în design în timpul regimului franchist și pionier al teoriei comunicării newyorkeze, opera acestui mare artist plastic a reușit să definească prin lucrările sale spațiul social, dar și să elaboreze diferite dispozitive de artă conceptuală care îl plasează la același nivel cu cei mai buni artiști reprezentativi ai acestui curent din ultimii ani ai secolului XX.

Vineri, 23 septembrie
Unu – regia Javier Marco (2018, scurtmetraj, 10 minute)

Perechea de creatori formată din regizorul Javier Marco și scenarista Belén Sánchez-Arévalo are deja un palmares impresionant, care a culminat cu Premiul Goya pentru cel mai bun scurtmetraj acordat filmului A la cara (În față), în 2020, și cu debutul în lungmetraj cu Josefina, în 2021. Capacitatea sa de a îmbina poveștile cele mai personale cu o reflecție asupra celor mai defavorizați din societate este prezentă și în Unu, un scurtmetraj înscris în povestea teribilă și mortală a Strâmtorii Gibraltar.

Vineri, 30 septembrie
Ultima primăvară – regia Isabel Lamberti (2020, lungmetraj, 77 minute)


Regizoarea olandeză Isabel Lamberti a visat întotdeauna să vadă la Spania, încă de când era copil și își asculta bunica vorbind despre țara ei natală. Povestea unei familii care trăiește într-o mahala din Madrid este forma în care această regizoare a inclus diverse povestiri despre copii aparte, mici protagoniști ai unei istorii despre rezistență și solidaritate.

Acest articol a fost publicat de: