După programul dedicat lui Jean-Luc Godard, desfășurat între noiembrie și februarie, UNATC și Cinemateca Română propun o retrospectivă amplă a filmelor cineastului italian Roberto Rossellini, unul dintre cei mai apreciați și influenți realizatori de cinema ai secolului al XX-lea. Retro Rossellini va cuprinde 11 lungmetraje și un scurtmetraj și se va desfășura săptămânal, în fiecare seară de miercuri, la Cinemateca Eforie din București. Proiecțiile vor fi urmate de discuții cu invitați speciali și cu publicul.
Programul va cuprinde următoarele filme, subtitrate în limba română:
Roma città aperta (1945)
Paisà (1946)
L’amore (1948)
Stromboli (1950)
Europa ’51 (1951)
La macchina ammazzacattivi (1952)
Viaggio in Italia (1954)
Siamo donne (1954)
Dov’è la libertà? (1954)
Il generale della Rovere (1959)
Era notte a Roma (1960)
Anima nera (1962)
Primul film proiectat, miercuri seară (23 februarie, ora 19:00), este legendarul „Roma, oraș deschis”.
Având acțiunea plasată în 1944, filmul urmărește un grup de personaje care încearcă să supraviețuiască în capitala Italiei în timpul ocupației naziste, concentrându-se în mod particular pe încercările unui luptător al rezistenței ce încearcă să fugă din oraș cu ajutorul unui preot catolic. Rossellini a început filmările în ianuarie 1945, la doar șase luni după ce naziștii au abandonat Roma, și a întâmpinat greutăți pe tot parcursul producției de la lipsa fondurilor, până la lipsa peliculei. Conform lui Rossellini, „Roma, oraș deschis” este un „film despre frică, despre frica resimțită de noi toți, însă și de mine în particular. Și eu a trebuit să mă ascund. Și eu a trebuit să fug. Am avut prieteni care-au fost prinși și omorâți.”
Despre proiect:
Proiectul „Retro” va cuprinde, în timp, retrospective ample dedicate unor personalități importante din istoria cinematografului, precum și serii tematice prilejuite de lansarea unor cărți de cinema sau propuse de profesioniști specializați în diverse subiecte relevante pentru stadiul actual al cinematografului mondial. Filmele proiectate în cadrul evenimentelor aparțin patrimoniului păstrat în Arhiva Națională de Filme.
ARHIVA ACTIVĂ e un proiect inițiat de UNATC „I.L. Caragiale” și realizat în colaborare cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română. Arhiva Activă își propune să aducă în atenția publicului filme din toate timpurile grupate în programe distincte și prezentate sub forma unui dialog al dublului transfer. De asemenea, își propune să contribuie la digitalizarea, restaurarea și cercetarea arhivelor audio-vizuale, atât din interiorul universității, cât și aparținând ANF sau altor instituții de profil sau unor entități private.
„Retro” este unul dintre programele proiectului ARHIVA ACTIVĂ.