„Kitul pedagogic pentru bibliotecari” – online cu acces gratuit

Written by on September 14, 2022

De Basm a publicat online ”Kit-ul pedagogic pentru bibliotecari”, acesta este un instrument de educație pentru lectură. Pachetul îi ajuta pe copii să intre în lumea poveștilor prin jocuri și activități. Acesta se găsește pe https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari/


Autoarele cărții – Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Carmen Tiderle și Cristina Andone – au adunat material pentru acest volum din activitățile susținute la atelierele creative cu copii. Acestea au avut loc în mai multe sate și orașe ale țării, cele mai recente desfășurându-se primăvara aceasta în patru localități din Muntenia: Aninoasa și Morărești din județul Argeș, Titu și Conțești din județul Dâmbovița.


Principalele teme sunt prietenia, diversitatea, toleranța și incluziunea, acestea sunt abordate într-o formă ușor de înțeles cu ajutorul unor povești și al unor jocuri și activități creative.


„Am parcurs cu interes kitul pedagogic! Ca bibliotecar, îl găsesc extrem de folositor în organizarea atelierelor de lectură pentru copii, și nu numai. Ne ușurează foarte mult munca, iar activitățile sunt geniale. Cu siguranță le va capta atenția până și copiilor mai puțini interesați de lectură. În cadrul Caravanei De Basm desfășurată anul acesta în localitatea noastră, am văzut ce efect au avut asupra copiilor activitățile tematice propuse de scriitoarele invitate – sunt minunate!”, a spus Ana Antohi, bibliotecar, Biblioteca Comunală Conțești, județul Dâmbovița.


Lansarea va avea loc pe 15 septembrie, evenimentul va fi online sub forma unui webinar către toți profesioniștii din acest domeniu. Acesta este organizat în colaborare cu reprezentanții Centrului Român pentru Inovaţie în Dezvoltarea Locală (EduCab), instituție parteneră în proiect. La webinar, din partea De Basm vor participa scriitoarele Adina Rosetti, Luminița Corneanu, Iulia Iordan și Carmen Tiderle.


„Prin EduCaB ne dorim să conectăm biblioteci publice vii și active din țară pentru a întări rețeaua, astfel încât orice grup formal sau informal care-și dorește să implementeze proiecte în comunitățile mici și mijlocii să aibă acces facilitat de niște profesioniști, bibliotecarii, care cunosc cetățenii, cu particularitățile lor, nevoile și potențialul acestora.
Faptul că Asociația De Basm găsește în fiecare an în bibliotecile din sate și mici orașe o casă bună pentru a insufla dragostea de povești tinerilor din comunități, este un semn că rețeaua funcționează și că potențialul bibliotecilor în zona de educație non-formală este imens”
, a adăugat Roxana Nicolaescu, reprezentanta EduCaB România.


Acest kit încheie proiectul ”Joacă-ți cartea!”. Acesta a debutat în luna martie a acestui an cu o amplă campanie de strângere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, iar în luna mai au avut loc ateliere educative dedicate copiilor de 6-10 ani din mediile defavorizate cultural. Proiectul este realizat în parteneriat cu Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltarea Locală (EduCab) și Editura Arthur.


De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi. Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *theRebel

mereu printre tineri

Current track

Title

Artist