În iunie, pe scena ARCUB: teatru independent, premiere, comedii şi spectacole de dans

Stagiunea Artelor Performative de la ARCUB prezintă, între 29 mai şi 23 iunie 2022, pe scena de la Sala Mare a Hanului Gabroveni, spectacole ale unor artişti şi companii de teatru independente, printre care regizorii Irina Alexandra Banea, Alexandru P. Rusu, Alina Hiristea, Teatrul Coquette, WonderTheatre şi AREAL | spaţiu pentru dezvoltare coregrafică. Programul de teatru de la ARCUB este completat de premiera spectacolului „Carne” al Teatrului Arte dell’Anima din 8 iunie 2022.

Cunoscut publicului pentru rolul din filmul „A fost sau n-a fost?”, actorul nominalizat la premiile Gopo, Mircea Andreescu poate fi văzut pe scena de la Sălii Mari, duminică, 29 mai, într-un spectacol tragi-comic de teatru contemporan, „Nunzio”, alături de Ion Grosu. Un spectacol tonic despre un ucigaş plătit, îmblânzit şi vindecat de ură de către un bătrân vagabond, „Nunzio” este o montare după Spiro Scimone şi poartă semnătura regizorală a Alinei Hiristea.

Othello, Macbeth şi Iulius Cezar sunt reinterpretaţi în spectacolul de teatru inovator „Anatomii ale dorinţei” semnat de tânăra regizoare Irina Alexandra Banea. Prezentat în premieră în octombrie, anul trecut, spectacolul are programată ultima reprezentaţie din cadrul SAP marţi, 31 mai, la Sala Mare ARCUB.

Una dintre cele mai recente producţii WonderTheatre, „Ultimul Don Juan” este o comedie romantică plină de surprize, lacrimi şi râsete înlăcrimate care va fi prezentată la Stagiunea Artelor Performative de la ARCUB, joi, 2 iunie, de la ora 19.00. Spectacolul în regia Teodorei Petre reprezintă o remarcabilă întâlnire între generații, între Ionel Mihăilescu, unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale, Aida Economu, cunoscută publicului larg datorită rolurilor sale de pe micile și marile ecrane, dar și din teatru, și Alexandru Chindriș, un tânăr actor aflat în plină ascensiune.

Teatrul Coquette prezintă sâmbătă, 4 iunie, teatrul lui Samuel Beckett într-o nouă adaptare, în cheie comică, în spectacolul „Doamne, ce zile minunate!”. Spectacolul regizat de Mihai Manolescu este „o adaptare la mai multe niveluri. De la românizarea franţuzită a unor nume sau referirea la poeţi clasici români, până la schimbarea viziunii şi motivaţiei personajelor, trecând prin actualizarea cântecelor. Ideea fiind de a apropia textul beckettian de sensibilitatea culturală şi nu numai, a spectatorului căruia i se adresează.” – Liviu Ornea, LiterNet.ro

AREAL | spaţiu pentru dezvoltare coregrafică prezintă la ARCUB, în cadrul Stagiunii Artelor Performative, spectacolul incluziv de dans pentru copiii nevăzători şi bebeluşi – „World Without Eyes”. Conceptul spectacolului este semnat de Dansema, o renumită companie de dans din Vilnius care realizează spectacole speciale pentru copii cu deficienţe. Cele două reprezentaţii „World Without Eyes” de duminică, 12 iunie, de la ARCUB se desfăşoară în cadrul turneului european „Making Waves”, proiect susţinut de Perform Europe prin programul „Europa Creativă” al Uniunii Europene. Reprezentaţia din 12 iunie, de la ora 11.00 este destinată bebeluşilor, iar reprezentaţia de la ora 16.00, din aceeaşi zi, este un spectacol de dans gândit pentru copiii nevăzători sau cu probleme de vedere. Accesul copiilor este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de înscrieri prin email pe adresa areal@arealcolectiv.ro.

Comedia „Staţia 13” aduce în lumina scenei aspecte mai puţin explorate din opera lui Caragiale. Personaje celebre, precum Rică Venturiano, Zița, Cetățeanul Turmentat, sunt puse alături de personaje mai puţin cunoscute din schiţele dramaturgului, în contexte cel puţin inedite. „Staţia 13” este regizat de Alexandru P. Rusu şi se joacă în cadrul SAP joi, 23 iunie, de la ora 19.00. Din distribuție fac parte actorii: Edi Cârlan, Ana Maria Bercu, Remus Stănescu, Andreea D. Moustache.

Ultimul spectacol prezentat în cadrul Stagiunii Artelor Performative de la ARCUB, „Universitatea de râsete” este o comedie inteligentă, plină de suspans şi răsturnări surprinzătoare de situaţie, care aduce pe aceeaşi scenă doi actori de calibru din generaţii diferite, Răzvan Vasilescu şi Alexandru Voicu. Spectacolul produs de WonderTheatre, în regia Teodorei Petre, un vârf al noii generaţii de creatori, se joacă pe scena ARCUB vineri, 24 iunie, de la ora 19.00.

În afara Stagiunii Artelor Performative, ARCUB găzduieşte miercuri, 8 iunie, premiera spectacolului „Carne”, o producţie teatrală realizată de Teatrul Arte dell’Anima în cadrul proiectului cultural-educaţional #NOTFORSALE ce urmărește să încurajeze tinerii, în special femeile, să ceară ajutor de specialitate când se confruntă cu o posibilă amenințare de trafic de persoane. După ce va fi itinerat la Galaţi şi Bacău, spectacolul „Carne” regizat de George Zamfir are programată o a doua reprezentaţie pe scena ARCUB în ziua de joi, 7 iulie 2022. Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de înscrieri în prealabil aici.

Biletele pentru spectacolele din programul Stagiunii Artelor Performative au fost puse în vânzare la prețuri variabile în funcție de categoria de loc și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro și bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (str.Lispcani nr.84-90).

Preţuri bilete:

Cat.I – 50 de lei;

Cat.II – 35 lei

Stagiunea Artelor Performative este un proiect plăcut de Radio Guerilla.

Acest articol a fost publicat de:

Rareș Cristian Tomescu

Rareș Cristian Tomescu

Vezi toate articolele publicate