Dirijorul Marc Tardue și pianistul Mihai Ungureanu, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 3 și vineri, 4 martie 2022 , Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul american Marc Tardue,  prezintă publicului  Simfonia nr. 1, în re major,  op. 25, “Simfonia clasică”  de Serghei Prokofiev ,  Concertul pentru pian și orchestră nr.11 Hob Xviii:5  de Joseph Haydn,  cu pianistul Mihai Ungureanu în ipostază solistică, și Simfonia nr. 1, în do major, op. 21 de Ludwig van Beethoven.

“Simfonia clasică”  a avut  premiera pe 21 aprilie 1918 la Sankt Petersburg sub conducerea compozitorului Serghei Prokofiev  și a devenit una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite lucrări ale sale.  „Ideea mea era să compun o simfonie în stilul lui Haydn […] M-am gândit că, dacă azi ar mai trăi, el ar continua să compună în acelaşi stil, dar ar şi aduce elemente noi în muzica sa. Am vrut să compun o simfonie tradiţională credincioasă acestui principiu. Am numit-o Clasica mai întâi pentru că este un titlu simplu, dar şi ca să îi irit pe filistini, în speranţa că va pica bine dacă, într-adevăr, simfonia va reieşi a fi ‘clasică”, mărturisea compozitorul.

Concertul pentru pian și orchestră nr.11  Hob Xviii:5  a fost compus de Joseph Haydn între 1780 și 1783, având multe asemănări cu concertele pentru pian ale lui Mozart. Haydn și Mozart făcuseră cunoștință înainte de 1784, când a fost publicat acest concert. Mozart a recunoscut rolul important al lui Haydn în dezvoltarea muzicii și, în corespondență, l-a numit uneori „Papa Haydn”.

Despre Simfonia nr. 1, în do major, op. 21, interpretată în partea a doua a concertului, muzicologul Mihai Cojocaru afirmă că „Beethoven ascunde în Simfonia nr. 1 nu doar „Eroica” şi Simfonia „Destinului”, ci şi spontaneitatea din Simfonia nr. 4 sau parodia din nr. 8”.

Joi și vineri, 3 și 4 martie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu”
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
MARC TARDUE

Solist
MIHAI UNGUREANU

Program

Serghei Prokofiev
Simfonia nr. 1, în re major,   op. 25, “Simfonia clasică”

Joseph Haydn
Concertul pentru pian și prchestră nr.11  Hob Xviii:5

Ludwig van Beethoven

Simfonia nr. 1, în do major, op. 21

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I : 110 lei;
Categoria II : 100 lei.

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro  – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis “cu participarea publicului conform legii; dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”.  Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

MARC TARDUE

Muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A fondat şi a dirijat formaţia camerală de suflători de alamă Romanian Brass şi, din anul 2019, este cadru didactic invitat la catedra de muzică de cameră, secţia “Ansamblu de suflatori de alamă”, din cadrul Universitaţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Născut la Brașov, a ȋnceput la vȃrsta de 6 ani studiul pianului, apoi la vȃrsta de 10 ani pe cel al oboiului. După terminarea studiilor şi a specializărilor muzicale cu profesori de renume, precum Anselm Honigberger şi Radu Chişu, Adrian Petrescu a fost laureat al unor concursuri internaţionale de prestigiu, ca “Primăvara de la Praga” şi Concursul Internaţional din Marktneukirchen. Din anul 1990 este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. A concertat ȋn ţară şi ȋn străinătate alături de mari dirijori şi soliști şi a fost invitat ca solist la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În calitate de dirijor, a participat ȋmpreună cu ansamblul Romanian Brass în Festivalul Internațional George Enescu, avȃndu-i ca solişti pe trompetistul Sergey Nakariakov şi pianistul Michael Roll. În anii 2017 și 2021 a dirijat Filarmonica din Iaşi ȋn același festival, în cadrul seriei „Muzica secolului XX”. Adrian Petrescu a realizat o serie de ȋnregistrări pe CD şi DVD atȃt ca solist, cȃt şi ca dirijor al formaţiei Romanian Brass.

MIHAI UNGUREANU

Născut la Craiova în 1958, Mihai Ungureanu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Dan Grigore şi Ioana Minei. După absolvire a devenit solist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, al cărei director a fost  între 1990 şi 2000, reluând funcţia în 2004. Printre distincţiile obţinute se pot aminti Premiul I în 1985 şi 1987 la concursuri naţionale pentru solişti, Premiul ATM în 1986. A predat cursuri de măiestrie în Italia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Statele Unite. Este solicitat cu regularitate ca membru în juriile unor concursuri internaţionale.    În anul 2004 a participat la editarea CD-ului cu muzică românească de Pascal Bentoiu la Köln cu West Deutscher Rundfunk sub bagheta lui Horia Andreescu, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian şi, cu aceeaşi ocazie, Sonata pentru vioară şi pian. În acelaşi an a efectuat un turneu în mai multe oraşe din sudul Japoniei, susţinând recitaluri de muzică de cameră şi de pian solo şi, de asemenea, cursuri de măiestrie (Kyoto, Hiroshima), iar în noiembrie, la Baden-Baden, cu prilejul omagierii a 50 de ani de la moartea marelui dirijor şi compozitor Wilhelm Furtwängler, a interpretat Sonata nr. 1 pentru vioară şi pian de Furtwängler într-un concert transmis în direct de Radio Stuttgart.   Pianistul are un repertoriu cuprinzător, atât în genul concertant, cât şi în cel cameral (piese, sonate pentru pian solo, dar şi sonate cu alte instrumente, triouri, cvartete, cvintete cu pian).

Acest articol a fost publicat de:

Rareș Cristian Tomescu

Rareș Cristian Tomescu

Vezi toate articolele publicate