„De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc”, expoziția toamnei

Primăria Capitalei colaborează cu Muzeul Naţional de Istorie a României și aduce în fața publicului un proiect cu peste 350 de hărţi, cărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria și cultura românilor. Expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc” va fi deschisă în perioada 16 septembrie – 22 octombrie 2022.


Obiectele selectate vor fi în spaţiile expoziţionale de la parterul şi subsolul Hanului Gabroveni. O parte dintre exponate fac parte din colecţiile Emilian Radu, unul dintre cei mai cunoscuți colecţionari români de artă.


Expoziţia ilustrează istoria, cultura și „romanitatea românilor” de-a lungul ultimelor cinci secole (sfârșitul secolului al XV-lea – începul secolului al XX-lea). Printre exponate se numără o hartă a Daciei din secolul 15, o gravură din secolul 15 cu portretul lui Vlad Ţepeş sub titlul „Hystoria Dracole Wayda”, prima carte tipărită în Moldova în limba română, hrisoave de secol 17 cu semnătura în cerneală fero-galică a lui Matei Basarab, domnitorul Ţării Româneşti sau cu sigiliul cancelariei lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, documente cu frontispicii şi cărţi vechi în alfabet chirilic sau latin, un document de la 1863 ce poartă semnătura olografă a lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi o versiune desenată a lucrării „Eva” a lui Constantin Brâncuși.
„De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” are loc în contextul extins al celebrării celor 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a cuplului regal al României Mari, Ferdinand I şi Maria, şi marchează, astfel, recunoaşterea unităţii românilor în spaţiul lor istoric, prin prezentarea, în exclusivitate, a unor obiecte de colecţie inedite, despre istoria medievală şi modernă, cultura şi literatura veche, precum şi imaginea românilor şi a vecinilor săi. Demersul expoziţional are la bază o lungă perioadă de documentare şi expertiză a bunurilor culturale expuse, de o mare valoare istorică şi patrimonială.


Documentele regăsite oferă detalii despre evenimente politice, a evoluţiei şi a comportamentelor elitelor socio-economice din cele trei state româneşti, cel mai vechi document datând din 1545. Hărţile expoziţiei datează din secolele 15-20 şi includ informaţii referitoare la geografia şi organizarea administrativă a celor trei ţări române, dar și informații privind Europa și lumea în ansamblul ei. Iar cărţile vechi şi rare completează expoziţia de la ARCUB cu monumente de limbă românească veche, de la Cazania lui Varlaam (1643), la Noul Testament de la Bălgrad (1648) și Biblia lui Şerban Cantacuzino (1688). Expoziția are și o parte artistică, având o selecție de gravuri vechi și fotografii de secol al XIX- lea și al XX-lea.


Expoziţia poate fi vizitată în perioada 16 septembrie – 22 octombrie 2022, în intervalul orar 12.00-20.00. Programul expoziției este între 12:00-20:00, în perioada 16 septembrie-22 octombrie, în fiecare zi de luni din această perioadă expoziția va fi închisă, la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea). Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). Prețul este de 35 de lei, iar elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei. Pentru mai multe detalii, se accesează www.arcub.ro .

Acest articol a fost publicat de: