În puţine cuvinte, un blockchain este un registru digital sau o bază de date ce este partajaz între nodurile unei reţele de calculatoare ce se află într-o continuă creştere de înregistrări de date.
Ca o bază de date, acesta este compusă din multe blocuri de date, care sunt organizate cronologic şi legate, generând fidelitatea şi securitatea prin dovezi cryptografice fără a fi nevoie de o terţă parte de încredere.
Primul prototip al unui blockchain a apărut la începutul anilor 1990, când informaticianul Stuart Haber şi fizicianul W. Scott Stornetta au aplicat tehnici cryptografice într-un lanţ de blocuri ca o modalitate de a securiza documentele digitale împotriva falsificării datelor. Munca lui Haber şi Stornetta a inspirat cu siguranţă munca lui Dave Bayer, Hal Finnez şi a multor alţi informaticieni şi pasionaţi de cryptografie – care în cele din urmă au adus la creearea Bitcoin, ca primul sistem electronic de numerar descentralizat. Cartea albă Bitcoin a fost publicată în anul 2008 sub speudonimul Satoshi Nakammoto.
Deşi tehnologia blockchain este mai veche decât Bitcoin, are o structură diferită faţă de o bază de date tipică. Un blockchain colectează informaţii împreună în grupuri, cunoscute sub numele de blocuri, care deţin seturi de informaţii. Blocurile au anumite capacităţi de stocare şi, atunci când sunt umplute, sunt închise şi legate de blocul umplut anterior, formând un lanţ de date cunoscut sub numele de blockchain. Toate informaţiile noi care urmează acelui bloc proaspăt adăugat sunt compilate într-un bloc nou format, care va fi apoi adăugat la lanţ odată ce este complet. Acestă structură de lanţ face în mod ineret o cronologie ireversibilă a datelor atunci când este implementată într-o natură descentralizată, păstrundu-se o evidenţă permanentă a tuturor tranzacţiilor confirmate anterior.
Dacă te interesează subiectul și vrei să intri într-o comunitate, iată un grup de facebook: Grupul de Facebook