Câștigătorii de la Bucharest International Dance Film Festival 2022

Written by on September 14, 2022

Organizatorii BIDFF au anunțat lista cu laureații din acest an. Festivalul a aorganizatcompetiții de scurtmetraje, lungmetraje în premieră națională, experiențe VR imersive, ateliere interactive, dar și conferințe cu profesioniști din domeniu și tururi cinematografice ghidate.

VR Expo; credit: Claudiu Popescu


Scurtmetrajele câștigătoare BIDFF ’22 au fost alese din 26 de producții înscrise în cinci mari calupuri: THRESHOLD ZONES, DANGER ZONES, ECTOPIC ZONES și HIP ZONES în Competiția internațională, precum și HYPOTHETICAL ZONES în Competiția națională.


În Competiția internațională, unde au participat 21 de scurtmetraje din 25 de țări, premiul ”Cel mai bun film”, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului „Isn’t It a Beautiful World”, regizat de Joseph Wilson (UK), o producție jucăușă, îndrăzneață, exploratoare și improvizatoare, care atinge cu curaj tema identității de gen și a imaginii corporale.

Gala de premiere BIDFF; credit: Ionut Rusu


În acest an, a fost acordată o mențiune specială filmului „Trumpets in the Sky”, al regizorului palestinian, stabilit în Liban, Rakan Mayasi, un scurtmetraj inconfortabil, care dovedește profunzime în simplitatea sa, acesta scoate în evideență aspecte inconfortabile întâlnite în viața cotidiană și lansează întrebarea ”Există și întuneric în bucurie?”.


Au fost selectate cinci scurtmetraje românești în Competiția națională, iar titlul de ”Cel mai bun film românesc”, cu un premiu în valoare de 500 euro, a fost acordat producției „Dancen”, regizată de Corina Andrian. Potrivit juriului, filmul a ieșit în evidență prin calitatea sa conversațională și intimă, acesta a reușit și să creeze o simbioză între corp și spațiu. Claritatea interpreților a purtat juriul într-o călătorie frumoasă, și este un exemplu despre ce putere imensă pot să aibă mișcarea și gesturile mici.


În aceeași secțiune, scurtmetrajul „I Had Been Sleepwalking”, în regia lui Bogdan Balla, a primit mențiunea specială BIDFF, juriul considerând că filmul deschide o discuție despre o istorie care nu este rezolvată complet, și are o atmosferă intimă, care amestecă istoria personală și cea colectivă.


Juriul din acest an a fost format din Omari ‘Motion’ Carter (UK), coregraf și percuționist corporal, pasionat de cultura hip hop, fondator al casei de producție The Motion Dance Company, Katia Pascariu (RO) – actriță, performer și activist cultural și Monica Stan (RO) – scenaristă și regizoare.

În perioada 8 – 11 septembrie, ediția a 8-a a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) a cuprins peste 25 de evenimente culturale, reunite sub tema (UN)SAFE ZONES/ ZONE (NE)SIGURE. Au fost cinci mari secțiuni – BIDFF FILMS, BIDFF SHORTS, BIDFF COMMUNITY, BIDFF IMMERSIVE și BIDFF EXPAND.

Conferința Choreomania; credit: Ionut Rusu

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *theRebel

mereu printre tineri

Current track

Title

Artist