Bucharest International Dance Film Festival 2022, ediția a 8-a

Anul acesta, Bucharest International Dance Film Festival 2022 (BIDFF) se va desfășura între 8 și 11 septembrie în opt puncte cheie din București. Ediția a opta a evenimentului are tema (un)safe zones/ zone (ne)sigure. Festivalul este împărțit în secțiuni dedicate BIDFF Films, BIDFF Shorts, BIDFF Immersive, BIDFF Expand și BIDFF Community.


Timp de patru zile intense, BIDFF invită publicul și artiștii din București la mai multe premiere absolute, printre care se numără și prima proiecție în România a celui mai recent film despre David Bowie, „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen), 7 filme noi VR, premiate la importante festivaluri internaționale. Este programat și un un workshop de film de dans, la care va fi prezent și artist britanic Omari ‘Motion’ Carter, alături de el vor fi și artist britanic Omari ‘Motion’ Carter. Publicul poate participa și la un tur prin Oborul cinematografic, cu scenaristul Adrian Ionescu.

Lungmetrajul „Moonage Daydream” (2022), cu secvențe din concertele și interviurile artistului, va rula vineri, 9 septembrie, de la ora 19:30, la Cinemax VERANDA. Filmul dezvăluie moștenirea enigmatică a lui David Bowie, unul dintre cele cunoscute staruri rock din toate timpurile și un simbol cultural pentru generații întregi. Realizat de regizorul Brett Morgen, lungmetrajul se bucură de sprijinul deplin al Bowie Estate și este considerat de către critici experiența cinematografică a anului. Producția a avut premiera la Cannes Film Festival în luna mai și va fi lansat în SUA începând cu 16 septembrie 2022. Biletele sunt disponibile pe website-ul Cinemax VERANDA, cu un cost de 25 lei/bilet.

Alte trei premiere cinematografice sunt prezente în cadrul secțiunii BIDFF Films ’22. „Joyland” (r. Saim Sadiq), povestea unei familii și a unei iubiri imposibile din Pakistanul contemporan, poate fi văzut la Cinema Elvire pe 8 septembrie. „Neptune Frost” (r. Saul Williams & Anisia Uzeyman), o surprinzătoare dramă – muzical – SF-punk, dealurile din Burundi va rula la Cinema Muzeul Țăranului pe 11 septembrie.
Filmul care încheie BIDFF ’22 va fi prezentat tot pe 11 septembrie la Cinema Elvire Popesco – „Rookies” (r. Thierry Demaizière & Alban Teurlai), un documentar despre impactul dansului în dezvoltarea adolescenților, creat de autorii cunoscutelor „Lourdes” și „Move” (Netflix).

BIDFF Immersive VR ‘22, co-organizată împreună cu SAC@MALMAISON și susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, este deschisă publicului între 9 și 11 septembrie la Atelierele Malmaison, cu programare prealabilă. Expoziția are în pachet o selecție de 7 lucrări cinematografice, create de artiști consacrați și premiați, care chestionează lumea sigură în care trăim și pun în fața noastră realitatea fragilă din zone instabile ale planetei.

BIDFF Shorts ’22 aduce 26 scurtmetraje. Acestea concurează în cele 2 competiții, națională și internațională, pentru care BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro pentru Cel mai bun film românesc și Cel mai bun film internațional.

BIDFF Expand ’22 este programul de formare al festivalului, în cadrul căruia artiștii și publicul sunt invitați să ia parte la 4 evenimente coordonate de profesioniști renumiți în domeniu, la Centrul Național al Dansului. Britanicul Omari ‘Motion’ Carter va conduce Atelierul de videodans Screendance Lab (9 – 11 septembrie) dedicat creatorilor din industria de film și dans.

Publicul este invitat la trei conferințe remarcabile, cu acces liber: „Provocând genurile. Producția unui film de dans” (10 septembrie), un dialog profesional între Simona Deaconescu (coregrafă și regizoare) și Anda Ionescu (producătoare), „Coreomanie: Scene de extaz și revoltă” (10 septembrie), prezentată de scriitoarea și cercetătoarea Kélina Gotman (UK/CA) și „Un dans al urgenței” (11 septembrie), o prelegere pentru care vine în România Bogomir Doringer (SRB/NL), curator și coordonator al departamentului de educație și cercetare al Nxt Museum din Amsterdam.

BIDFF Community ’22, secțiune în premieră în cadrul festivalului, ne invită împreună cu scenaristul Adrian Ionescu la o plimbare inedită prin legendarul cartier Obor, o zonă bucureșteană cu o istorie culturală bogată: „Tur ghidat prin Oborul cinematografic” (9 – 11 septembrie). Evenimentul poziționează spațial punctele cinematografice din cartier și include un dialog despre fragmente de peisajul Oborului surprinse în producții cinematografice românești din diverse perioade.
La finalul festivalului, BIDFF organizează Gala Premiilor BIDFF 2022, urmată de proiecția scurtmetrajelor alese câștigătoare în cadrul celor două Competiții, internațională și națională. Simona Deaconescu va fi prezentatoarea evenimentului, alături de o parte din membrii juriului.
„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN* și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

Publicul găsește toate detaliile despre BIDF, program și bilete pe http://www.bidff.ro/romana#program-2022

Acest articol a fost publicat de: